Posts

My Medicines Journey #day1

Assalamualaikum w.b.t

Today was the first day for a new posting, Internal Medicines. Its quiet tougher than Paeds (based on people reviews) mainly due to the doctors and lecturers and their expectations, teaching styles and homeworks. 
However, to be stressful for something we can't change is not useful. So, I keep reminding myself, if you can't change that thing,fate or situation that made me stress, then I must change myself for the best outcome. 
Please pray for me and my colleagues. May everything sails smoothly.

and yeah, I'm coming home people! wait for me!
p/s : some issues here and there, I think its common.

2017 new resolutions

Assalamualaikum w.b.t

One fine day, me suddenly got myself a new resolution for a new year hahahaa and till now (the 5th day of 2017) the new-resolution-games is still going strong. I hope to continue this up to 21th day so that it will become habits. Pray for me!
then, till we meet again :)

One of the best things in 2016 !

Image
Basically ,this trip was one of the best things that happened to me in 2016. This is because it was the 2nd country I visited after India and this trip was a 'ganjaran' from me to myself after passing my Professional Exam in Phase I wuhuuuuuuuu (pass Pro Exam is one of the best best best things in 2016 also!! ) Will write about this trip soon before the memories fade. But me right now got makan-makan majlis to attend so you guys enjoy the video first alrite?

Adios. Till we meet again :)

My Paeds Journey

Assalamualaikum w.b.t

Allahu! pejam celik pejam celik. dah masuk tahun ketiga kat India. dah masuk Clinical years dah pun, dah masuk phase II hahahaa and dah masuk 6 minggu posting Paeds (total : 8 minggu). cepatnya masa berlalu. hahahaa padahal diri sendiri terlupa yg ada blog yg dah lama tak terupdate ni. yelah zaman sekarang mana ada dak-dak tulis blog dah. semuanya snapchat lah instagram je #iknowimgettingold

Lagi 2 minggu posting Paeds ni akan berakhir dan jujur aku mengakui dah start ada feeling sedih nak tinggal kan department ni. Mula-mula rasa susah. Biasalah budak-budak yang sakit tapi nak clerk nya mak or ayah budak. ada certain soalan tak boleh ditanya pada parents ( contohnya : palpitation? types of pain? scale of pain? etc ) dah la ditambah pulak bahasa Hindi yang tunggang-langgang. Kannada Marathi toksah tanya laa lagi hancur lebur. bukak buku bahasa pun patient still tak paham. kalau pun mereka faham, jawapan kepada soalan tu kami pulak tak paham. Akhirnya, dua-dua ga…

Terawih

Kalau diikutkan hati mahu terawih di rumah saja

Kenapa?

sebab selalu ada masalah hati bila ke masjid.

hati selalu bengang dengan makcik makcik di masjid yang susah betul mahu merapatkan saff, bila disuruh rapatkan saff macam-macam alasan diberi. sakit lutut lah. dah cukup rapat lah sedangkan jelas ada jarak yang memisahkan.

aku perhatikan makcik-makcik ini juga mempunyai sindrom sayangkan sejadah. susah untuk mereka bergerak memenuhi saff kosong dihadapan kerana tidak mahu tinggalkan sejadah mereka.
Ditambah lagi dengan cuaca yang panas membahang, kebanyakan makcik-makcik ini lebih suka untuk awal-awal lagi berada di bawah kipas dan menyuruh orang lain untuk merapatkan saff.

Allah, sabar saja sebab aku ini orang muda. berkata lebih-lebih sat lagi dicop kurang ajar. nanti ditanya lagi anak siapa ini. nama baik orang tua aku juga perlu dijaga.

Setiap kali ke terawih itulah masalah utama yang aku sendiri pun tidak tahu cara merawatnya.
beza benar sewaktu terawih sesama pelajar sendiri d…

Alhamdulillah 'alaa kuli haal الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ

6:22 AM, 3 July 2015 bersamaan 16 Ramadhan 1436H
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Pejam celik pejam celik dah masuk 16 hari di bulan yang penuh mulia ini. Pejam celik pejam celik dah seminggu di Malaysia. *masa jangan cepat sangat plis* Hari ini Jumaat pertama di Malaysia setelah sekian lama.
Dah lama rasanya tapi baru hari ini rasa nak menulis tentang betapa amazed-nya aku dengan perjalanan hidup ataupun qada’ qadar yang telah Allah tetapkan untukku ini. Lebih kepada membuatkan aku lebih banyak berfikir dan berterima kasih padaMu ya Allah, yes actually.
Pengalaman lepas buat aku sedar yang kita manusia hanya merancang tetapi Allah juga merancang dan perancangan Allah itu Maha hebat.
So, to make a story short and sweet.
Disaat hidup terumbang ambing dan dalam usia yang masih mentah, 18 tahun hidup di dunia ini bukan lah umur yang cukup panjang atau dewasa bagiku dalam membuat keputusan. Di saat umur sebanyak itu, aku terpaksa membuat macam macam keputusan dalam hidupku yang…

Indescribable feeling

Have you ever wondered which hurts the most?Saying something and wishing you hadn't?, or
Saying nothing and wishing you had?

I guess the most important things are the hardest things to say. Don't be afraid to tell someone you love them. If you do, they might break your heart...if you don't, you might break theirs.
Have u ever decided not 2 become a couple because you were so afraid of losing what you already had with that person?
Your heart decides whom it likes and whom it doesn't.
You can't tell your heart what to do. It does it on its own........when you least suspect it, or even when you don't want it to.

Have you ever wanted to love someone with everything you had, but that other person was too afraid to let you?
Too many of us stay walled up because we are too afraid to care too much...for fear that the other person does not care as much, or even at all.

Have you ever denied your feelings for someone because your fear of rejection was too hard to handle?
We tell l…