Posts

Homesick

6th April 2018

Jumaat.

Seminar dah settle. Case presentation pun dah. Tapi kaki melangkah keluar dengan penuh debaran. Pelik juga kenapa palpitation tiba-tiba ni.

Turns out harini banyak benda di luar kawalan. Tension headache menyerang sebelah petang sampai ke malam. Kepala berat gagah keluar sebab teringin red velvet.

Tapi hampa pulak red velvet pun tak sedap seperti biasa. Kek rasa lama. Spagetti pun kurang garam. Ni siapa yang bad day, aku ke chef ni? Sampai semua takda rasa.

Lepas dinner, meeting map. Kenapa kena ada mcc ahad ni, penat merungut dalam hati.
Partner yg incharge dengan aku dah blah tak bagitau sampai laa aku tanya. Bengang dia aku je rasa. Buat module sorang-sorang lepas tu nak kena jaga station sorang-sorang.

Okey dah habis meeting. Nak kena settle jemur baju semua. Nak settle kan log book by malam ni. Sebab esok lusa dah start busy cme dengan mcc.

Ya Allah bantu aku. Permudahkan semuanya.

Ye aku tau. Aku menulis bila aku dah taktau nak luah di mana. Yang mana dada…
26th January 2018

I want to write this story as a self reminder.

So today, i reached my limit. I actually brokedown and crying while solat (no marks for khusyuk obviously).

My life has been quite stressful these past few days. Our semester exam is approaching and this neuro posting is killing me. For selanjar 7 we have 4 killer specialist posting which are ent ophthal commed and neuro. For 3 weeks of neuro, we got alot of things to accomplish, 2 case write-up of neuro case is like 10 cases btw because it will be long and complicated cases. So we just started clerking this week and bayangkan all 20 people have to write different case. Neuro case is not like batuk demam sehari 10 admissions and everyone was like fighting over the cases, siapa cepat dia dapat case best and mudah. Tak tambah lagi patient's side yg language barrier and not cooperative yada yada. And for next week I have to present tutorials twice. Topics pun boleh tahan susah dia. And what's more I have topics to c…

My Medicines Journey #day1

Assalamualaikum w.b.t

Today was the first day for a new posting, Internal Medicines. Its quiet tougher than Paeds (based on people reviews) mainly due to the doctors and lecturers and their expectations, teaching styles and homeworks. 
However, to be stressful for something we can't change is not useful. So, I keep reminding myself, if you can't change that thing,fate or situation that made me stress, then I must change myself for the best outcome. 
Please pray for me and my colleagues. May everything sails smoothly.

and yeah, I'm coming home people! wait for me!
p/s : some issues here and there, I think its common.

2017 new resolutions

Assalamualaikum w.b.t

One fine day, me suddenly got myself a new resolution for a new year hahahaa and till now (the 5th day of 2017) the new-resolution-games is still going strong. I hope to continue this up to 21th day so that it will become habits. Pray for me!
then, till we meet again :)

One of the best things in 2016 !

Image
Basically ,this trip was one of the best things that happened to me in 2016. This is because it was the 2nd country I visited after India and this trip was a 'ganjaran' from me to myself after passing my Professional Exam in Phase I wuhuuuuuuuu (pass Pro Exam is one of the best best best things in 2016 also!! ) Will write about this trip soon before the memories fade. But me right now got makan-makan majlis to attend so you guys enjoy the video first alrite?

Adios. Till we meet again :)

My Paeds Journey

Assalamualaikum w.b.t

Allahu! pejam celik pejam celik. dah masuk tahun ketiga kat India. dah masuk Clinical years dah pun, dah masuk phase II hahahaa and dah masuk 6 minggu posting Paeds (total : 8 minggu). cepatnya masa berlalu. hahahaa padahal diri sendiri terlupa yg ada blog yg dah lama tak terupdate ni. yelah zaman sekarang mana ada dak-dak tulis blog dah. semuanya snapchat lah instagram je #iknowimgettingold

Lagi 2 minggu posting Paeds ni akan berakhir dan jujur aku mengakui dah start ada feeling sedih nak tinggal kan department ni. Mula-mula rasa susah. Biasalah budak-budak yang sakit tapi nak clerk nya mak or ayah budak. ada certain soalan tak boleh ditanya pada parents ( contohnya : palpitation? types of pain? scale of pain? etc ) dah la ditambah pulak bahasa Hindi yang tunggang-langgang. Kannada Marathi toksah tanya laa lagi hancur lebur. bukak buku bahasa pun patient still tak paham. kalau pun mereka faham, jawapan kepada soalan tu kami pulak tak paham. Akhirnya, dua-dua ga…

Terawih

Kalau diikutkan hati mahu terawih di rumah saja

Kenapa?

sebab selalu ada masalah hati bila ke masjid.

hati selalu bengang dengan makcik makcik di masjid yang susah betul mahu merapatkan saff, bila disuruh rapatkan saff macam-macam alasan diberi. sakit lutut lah. dah cukup rapat lah sedangkan jelas ada jarak yang memisahkan.

aku perhatikan makcik-makcik ini juga mempunyai sindrom sayangkan sejadah. susah untuk mereka bergerak memenuhi saff kosong dihadapan kerana tidak mahu tinggalkan sejadah mereka.
Ditambah lagi dengan cuaca yang panas membahang, kebanyakan makcik-makcik ini lebih suka untuk awal-awal lagi berada di bawah kipas dan menyuruh orang lain untuk merapatkan saff.

Allah, sabar saja sebab aku ini orang muda. berkata lebih-lebih sat lagi dicop kurang ajar. nanti ditanya lagi anak siapa ini. nama baik orang tua aku juga perlu dijaga.

Setiap kali ke terawih itulah masalah utama yang aku sendiri pun tidak tahu cara merawatnya.
beza benar sewaktu terawih sesama pelajar sendiri d…